RAPPORTERING FRA EN NYP’ER

NYPs medlemmer var af Københavns Internationale Teater inviteret med til konferencen Nordic Urban Laboratory, der i år fandt sted i de to svenske byer Borås og Gøteborg. Den tre dage lange og meget intensive konferencen i starten af april var samlingssted for en god blanding af byplanlæggere, kunstnere, studerende, aktivister og politikere fra de nordiske lande – alle med interesse for alternative urbane strategier og modeller.

Jonas Klügel var med, og vi bringer hans afrapportering her:

“På konferencen blev der bl.a. afholdt oplæg om: cultural planning, cultural mapping, midlertidighed, kunstens rolle i det offentlige rum og uafhængige kulturelle initiativer med efterfølgende diskussion og workshops.

NUL 4

En ting, der i høj grad overraskede mig i mange af de svenske byudviklingstiltag, var enten en mangel på borgerinddragelse eller en opfattelse af, at det var det nye og spændende, som man skulle til at bruge i planlægningen fremadrettet. Hvilket virker lidt fjollet set i forhold borgerinddragelsen i den danske planlægning.

Halvejs inde i konferencen blev Borås skiftet ud med Gøteborg, og vi fik i den forbindelse en guidet tur igennem dele af Gøteborgs omdannede havneområde, der var mindst lige så mangfoldigt og interessant som en tur til Sluseholmen. Udviklingen i de områder vi besøgte fik også en del kritik fra urban sociolog Catharina Thorn og fotografen Katarina Despotovic, da vi nåede bymuseet i Gøteborg og dagens sidste oplæg. På konferencen sidste dag blev der samlet op på nogle af de diskussioner, som de foregående dage havde budt på.

NUL 2

Alt i alt en rigtig spændende konference med masser af ideer, indtryk og temaer til at bygge videre på i den fremtidige urbane planlægning.”

Der skal i øvrigt lyde en stor tak til Trevor Davies og Københavns Internationale Teater for at invitere os med til konferencen.

Vil du høre og se mere fra konferencen, så kan du se filmet materiale fra konferencen her.